فهرست مطالب

مجله طب پیشگیری
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امین عرب شاهی*، ذبیح الله قارلی پور، ابوالفضل محمد بیگی، فاطمه سادات ایزد خواه، سیامک محبی صفحات 1-12
    هدف

    از آنجایی که حمایت اجتماعی دریافت شده از سوی همسر و خودمراقبتی از عوامل تاثیرگذار در کنترل و پیشگیری از عوارض بیماری های مزمن از جمله فشارخون بالا می باشد، مطالعه ای با هدف تعیین همبستگی حمایت اجتماعی همسر و تبعیت از رفتارهای خودمراقبتی در بیماران مبتلا به فشارخون بالا در شهر قم انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی (توصیفی- تحلیلی) بود که بر روی 211 نفر از بیماران مبتلا به پرفشاری خون اولیه مراجعه کننده به مراکز سلامت جامعه شهری، به روش نمونه گیری غیراحتمالی و در دسترس در سال 1398 در شهر قم انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه جمعیت شناختی، پرسشنامه تبعیت از رفتارهای خودمراقبتی، پرسشنامه حمایت اجتماعی شربورن و استوارت و چک لیست جهت بررسی و ثبت فشارخون سیستول و دیاستول و فشارسنج عقربه ای استاندارد بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و توسط آزمون های آماری تی مستقل، آنالیز واریانس، ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که ارتباط مستقیم و معنا داری بین حمایت اجتماعی دریافت شده از سوی همسر (نمره کل) و مولفه های رفتارهای خودمراقبتی رژیم کم نمک (001/0>P-Value)، رژیم دارویی (008/0P-Value=)، مدیریت وزن (001/0>P-Value)، فعالیت بدنی (009/0=P-Value) و عدم کشیدن سیگار (001/0=P-Value) و نیز ارتباط معکوس و معنا داری بین حمایت اجتماعی دریافت شده (نمره کل) با میزان فشارخون سیستول (02/0= P-Value) و دیاستول (017/0=P-Value) وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان می دهد که حمایت اجتماعی همسر باید به عنوان یک مولفه اثرگذار بر میزان رفتارهای خودمراقبتی و فشارخون سیستول و دیاستول در بیماران با فشارخون بالا در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، خودمراقبتی، فشارخون
  • مریم سروش*، ایمان موسائی صفحات 13-23
    هدف

    اعتیاد یکی از مهم ترین مشکلات اجتماعی در جامعه است که با مسایل زیادی در حوزه های پزشکی، روانپزشکی، خانوادگی، شغلی، قانونی، مالی و معنوی همراه است. هدف از انجام این پژوهش تعیین رفتارهای پرخطر مرتبط با مصرف مواد و عوامل مرتبط با آن در معتادان بیمارستان امام رضا (ع) و مرکز گذری سلامت شهر بیرجند بود.

    روش ها

     این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی انجام شد. جمعیت مورد مطالعه 400 نفر از معتادان بیمارستان امام رضا(ع) و مرکز گذری سلامت شهر بیرجند در سال 1395بود و نمونه گیری به روش سرشماری انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد شده و با نرم افزار SPSS و آزمون های آماری مجذورکای، تست دقیق فیشر و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    میانگین و انحراف معیار سن 89/11±40/40 سال بود. بیشترین فراوانی جنسیت را مردان 3/78 درصد داشتند. نزدیک به 8/46 درصد افراد قبل از شروع اعتیاد سابقه مصرف سیگار داشتند. بیشترین ماده مصرفی تریاک و کمترین مشترکن کدویین و الکل بود. میانگین و انحراف معیار دفعات اقدام به درمان اعتیاد 43/2±92/2، میانگین زمان پاک بودن افراد در بین دوره های ترک مواد 08/10±31/5 ماه بود. 8/26 درصد مشکلات خانوادگی و 18درصد نیز رفیق بازی را عامل اعتیاد مجدد خود بیان داشتند. تنها بین متغیر تاهل و رفتار پرخطر تزریق مشترک، مدل رگرسیونی ارتباط نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد عوامل و دلایل بسیار متفاوتی در معتاد شدن افراد تاثیر داشت که می توان با بررسی مشکلات هر کدام از این افراد و تمرکز بر حل مشکلات هر گروه نسبت به ترک اعتیاد یا رفتار پرخطر آن ها اقدام کرد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: رفتار پرخطر، مصرف مواد، معتادان
  • حسین فرشیدی، عبدالحسین مدنی، رقیه عزتی راد*، مریم منتصری، ایران رستمی قشمی، تسنیم اقبال افتخاری صفحات 24-31
    هدف

    مصرف ماهی معمولی به عنوان یک الگوی تغذیه سالم می تواند خطر بیماری های قلبی عروقی، دیابت نوع، فشارخون بالا، مرگ ومیر و خطر سکته مغزی را کاهش دهد. با توجه به ساحلی بودن استان هرمزگان بر آن شدیم میزان مصرف این ماده غنی از امگا3 را در شهرها و روستاهای مختلف این استان شناسایی کنیم.

    روش ها

     در این مطالعه مقطعی تحلیلی نمونه ها به روش خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود. پرسشنامه مشتمل بر اطلاعات دموگرافیک و متغیرهای مصرف ماهی بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    پژوهش حاضر بر روی 5074 نفر با سن 18 سال به بالای استان هرمزگان انجام گرفت که 41 درصد از افراد شرکت کننده مرد و 59 درصد زن بودند. جاسک و بندرلنگه بیشترین آمار مصرف ماهی بیش از دو بار در هفته رادارند و حاجی آباد کمترین میزان مصرف دو بار در هفته را دارد. همچنین 9/64 درصد از جمعیت شهری و 8/76 درصد از جمعیت روستایی استان هرمزگان بیش از دو بار در هفته ماهی مصرف می کنند. در این مطالعه رابطه معناداری بین مصرف ماهی و منطقه محل سکونت، تحصیلات، درآمد ماهیانه، وضعیت تاهل، شغل، سن وجود داشت.

    نتیجه گیری

     با توجه به اهمیت مصرف ماهی در سلامتی و مصرف پایین ماهی در افراد تحصیل کرده و مشاغل تخصصی و افراد جوان در این استان به نظر می رسد انجام پژوهش های کاربردی جهت شناخت عوامل و موانع موثر در افزایش مصرف ماهی و نهایتا طراحی مداخلات موثر جهت افزایش پایدار مصرف ماهی در این زمینه در تحقیقات آینده ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: وضعیت تغذیه، ماهی ها، الگوی مصرف
  • بهزاد دماری، محمدحسین سالاریان زاده*، عباس وثوق مقدم، احمد حاجبی، حبیب امامی صفحات 32-46
    هدف

    برنامه جامع سلامت منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، در مرحله تعیین اولویت ها به بررسی دیدگاه های مدیران ارشد منطقه نیاز دارد. هدف از این مطالعه بررسی چالش های سلامت کارکنان و مردم ساکن در منطقه و راهکارهای آن از دیدگاه مدیران ارشد منطقه است.

    روش ها

     روش شناسی پژوهش کاربردی حاضر، کیفی و روش پژوهش، تحلیل محتوا بر روی داده های بدست آمده از مصاحبه ساختارمند با 40 نفر از مدیران ارشد منطقه ویژه و جلسه بحث گروهی متمرکز برگزار شده با فرمانداران و روسای شبکه های بهداشتی حاضر در سه شهرستان عسلویه، کنگان و جم بود. داده ها به روش ساختارمند گردآوری شد.

    نتایج

    از نظر مدیران، مشکلات زیست محیطی، کمبود تسهیلات ارایه خدمات سلامت و شیوع بیماری های مزمن شغلی و افسردگی و اعتیاد، اولویت های مهم برنامه جامع سلامت هستند. ایجاد شرایط سلامت عادلانه برای همه ساکنان و دستیابی به رتبه های برتر در شاخص های زیست محیطی و سلامت از مطلوب ترین دورنماهای 1404 می باشد. این امر با تشکیل شورای سلامت و دبیرخانه آن، با حضور همه ذینفعان و تدوین برنامه عملیاتی سالانه مشتمل بر مداخلات کلیدی و خلاقانه، و استقرار نظام مراقبت های اولیه سلامت ضروری می باشد. ضمن اینکه ضوابط سازمان دهی منابع و نیروها، باید به گونه ای باشد که جابجایی مدیران، اجرای برنامه را با توقف روبرو نسازد.

    نتیجه گیری

     هماهنگی و همکاری میان ذینفعان اصلی، مشارکت ساکنان بومی، مهاجر و شاغل در واحدهای تولیدی، صنعتی و خدماتی منطقه و همچنین حمایت مدیران محلی و ملی در سطح وزارتخانه های ذی ربط و ایجاد یک سیستم افکارسنجی و اقدامات اساسی برای کاربست متعهدانه برنامه توسعه سلامت پایدار منطقه و تحقق اهداف این برنامه ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس، توسعه پایدار، سلامت
  • مژده بنائی، نسیم شاه رحمانی، حدیث شاه رحمانی*، نسیبه روزبه، سهیلا مرادی، آرزو مبارک آبادی صفحات 47-55
    هدف

    از آنجایی که مرگ مادر باردار سلامت خانواده و جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد، شناخت علل و عوامل موثر و ارایه راهکارهای مناسب جهت کاهش مرگ ومیر ضروری می باشد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی و علل مرگ ومیر زنان باردار در استان هرمزگان انجام شد.

     روش ها

     در این مطالعه توصیفی- مقطعی، جامعه پژوهش کلیه مادران باردار فوت شده طی سال های 1396-1390 بود که اطلاعات آنان از پرونده بیمارستانی و بهداشتی موجود در مرکز بهداشت استان، فرم تکمیل شده مرگ مادر و نتایج مصاحبه موجود در مورد مرگ مادر جمع آوری شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای محقق ساخته بوده و داده ها با استفاده از آمار توصیفی با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند..

    نتایج

    میزان مرگ مادر در استان هرمزگان در این دوره زمانی 76/32 مورد به ازای صد هزار تولد زنده بوده و فراوانی مرگ مادر 100 نفر است. شایع ترین علت مرگ، خونریزی پس از زایمان بود. اکثریت مادران فوت شده بین سنین 35- 18 سال (73 درصد)، فاصله بارداری بیشتر از سه سال (80 درصد)، مرتبه زایمان کمتر از 5 سال (87 درصد)، ساکن روستا (57 درصد) و دارای بارداری خواسته (86 درصد) بودند. نوع زایمان اکثریت مادران فوت شده سزارین بود (60 درصد). 75 درصد از مادران در بیمارستان فوت کرده و عامل زایمان آنان متخصص و ماما بود (91 درصد). بیشترین مقطع زمانی فوت، پس از زایمان (65 درصد) بود.

    نتیجه گیری

     جهت کاهش مرگ ومیر زنان باردار ارایه خدمات با کیفیت بیشتر به روستاییان و ارتقاء سیستم ارجاع به موقع، کاهش سزارین های غیرضروری، افزایش تجهیزات بیمارستان ها، افزایش تجهیزات آمبولانس ها، افزایش سطح آگاهی و مهارت کارکنان و پیگیری مناسب مادران به ویژه پس از زایمان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مرگ مادری، زنان باردار، حاملگی، زایمان، هرمزگان
  • سید مسلم عابدینی، جمیله دریس، رامین طبیبی، ساناز کریم پور* صفحات 56-65
    هدف

    این مطالعه باهدف بررسی عوامل ایجادکننده کمردرد در پرستاران و ارایه اقداماتی جهت کنترل و اصلاح این عوامل با استفاده از دو روش ارزیابی ریسک  MAPO و PTAI انجام شده است.

    روش ها

     این مطالعه مقطعی بین 480 نفر (با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی) از کارکنان پرستاری بیمارستان های دولتی خوزستان انجام و اطلاعات آن ازطریق پرسشنامه در چهار بخش جمع آوری گردید. پرسشنامه نوردیک، اطلاعات دموگرافیک و چک لیست های MAPO  و PTAI که شامل دو بخش بوده، از طریق بازدید میدانی و مشاهده تکمیل شده است. پس از تکمیل چک لیست ها، شاخص ها برای سه سطح ارزیابی گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های کای دو و پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    پرسشنامه نوردیک نشان داد 92/72 درصد از افراد مورد مطالعه دارای کمردرد بوده اند. براساس ارزیابی های انجام شده توسط روش MAPO، 66/16درصد از افراد در سطح ریسک پایین، 41/60 درصد در سطح متوسط و  91/22 درصد در سطح بالا قرار دارند. در حالی که روش PTAI نشان داد 95/23 درصد از افراد در سطح ریسک یک، 08/52 درصد در سطح دو و 95/23 درصد در سطح سه قرار دارند. براساس آزمون کای دو نیز بین سطوح ریسک هر دو روش MAPO و PTAI و کمردرد از نظر آماری رابطه معنا داری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد با افزایش سطوح شاخص در هر دو روشMAPO  و PTAI، میزان اختلالات اسکلتی- عضلانی در ناحیه کمر افزایش می یابد. در نتیجه می توان به دقت و مناسبت این روش ها اطمینان حاصل نمود و دریافت که هر دو روش  مورد بررسی در طبقه بندی سطح ریسک و شناسایی عوامل تاثیرگذار، کارآمد و قابل اطمینان می باشند.

    کلیدواژگان: MAPO، PTAI، کمردرد، پرستاران
  • محمدسعید کلانتری میبدی* صفحات 66-75
    هدف

     میوه به، یکی از گیاهان بومی آسیای غربی است و دارای خواص متعدد درمانی و تغذیه ای می باشد و باتوجه به شیوع بالای بیماری های غیرواگیر، استفاده از فراورده های طبیعی مناسب یکی از مهمترین اهداف رژیم های درمانی و تغذیه ای است. هدف از این مطالعه، مرور یافته های تغذیه ای و درمانی میوه به در درمان انواع بیماری ها بخصوص بیماری های غیرواگیر از دیدگاه طب ایرانی و طب نوین بوده است.

    منابع داده ها

    در این مطالعه مروری برای گرداوری داده ها  از کتب مرجع طب سنتی ایرانی و مقالات  پایگاه  PubMed،  SID،  Magiran، Scopus و  Google Scholar مورد بررسی استفاده شد. نتایج حاصل از این مطالعات با دقت مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    روش های انتخابی برای مطالعه

     پس از جستجوی الکترونیک تعداد 112 مقاله بازیابی شد و با توجه به معیارهای ورود، تعداد 40 منبع وارد مطالعه شد. جستجوهای الکترونیکی با استفاده از واژگان کلیدی "به" ، "خواص تغذیه ای" و "خواص درمانی" در عناوین و خلاصه مقالات در Mesh صورت پذیرفتند و متون آن ها به طور کامل، مورد بررسی قرار گرفت.

    ترکیب مطالب و نتایج

    در طب ایرانی و طب مدرن خواص تغذیه ای و درمانی فراوانی برای میوه به، ذکر شده است که شامل اثرات آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی، محافظ کبدی، محافظ سیستم قلبی و عروقی، تقویت کننده معده و گوارش، ادرارآور، کاهنده قند خون، ضدباکتری، ضدقارچ، ضدافسردگی، ضداسهال و کاهنده چربی است.

    نتیجه گیری

    میوه به، می تواند به عنوان یک جزء اصلی در رژیم غذایی و درمانی افرادی که به بیماری های التهابی، دیابت، سرطان، ضعف هضم، پرفشاری خون و چربی خون، مبتلا هستند بکار رود. تحقیقات بیشتری بر روی انسان جهت تایید این نتایج پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: به، بیماری های غیرواگیر، تغذیه درمانی، گیاه درمانی، طب سنتی
  • فرحناز کمالی، پروین رضایی * صفحات 73-80
    هدف

     موفقیت تحصیلی دانشجویان پزشکی می‌تواند منجر به ارایه بهتر خدمات حوزه سلامت شود. عوامل گوناگونی می‌توانند با موفقیت یا عدم‌موفقیت ایشان مرتبط باشد. این مطالعه به بررسی برخی از عوامل، خصوصا عوامل دموگرافیک مرتبط با افت‌ تحصیلی دانشجویان می‌پردازد.

    روش‌ها:

     این پژوهش مورد- شاهدی بود در سال 1395 بین دانشجویان دانشکده پزشکی بندرعباس انجام شد. اطلاعات مورد نیاز از اداره آموزش دانشکده، واحد مشاوره و پرونده‌های دانشجویان استخراج شد. 119 نفر از دانشجویان دارای افت تحصیلی به‌ عنوان مورد انتخاب شدند و 119 دانشجو هم‌ گروه شاهد را تشکیل دادند. معیار افت تحصیلی در این مطالعه، افت معدل نیم‌سال دوم تحصیلی  نسبت به نیم‌سال اول تحصیلی بیشتر از دو نمره، یک ‌ترم مشروطی در سوابق دانشجو و میانگین کل معدل 14-12 بود. داده‌ها با نرم‌افزار SPSS  و آمار توصیفی و استنباطی(آزمون تی‌مستقل، خی‌دو، رگرسیون لجستیک و نسبت شانس مورد تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

     نتایج نشان داد بین وضعیت سکونت، تحصیلات پدر، تحصیلات مادر و  نوع دیپلم با افت تحصیلی رابطه وجود داشت (005/0≥P-Value). اما بین سن در زمان بروز افت، وضعیت  تاهل، سهمیه قبولی  معدل دیپلم و رتبه قبولی با افت  تحصیلی رابطه‌ای مشاهده نشد (005/0≤P-Value). براساس نتایج رگرسیون لجستیک بین هیچ‌کدام از متغیرها رابطه‌ای دیده نشد.

    نتیجه‌گیری: 

    براساس نتایج این مطالعه، عوامل اجتماعی و فرهنگی از جمله وضعیت سکونت و وضعیت تحصیلی والدین دانشجو می‌تواند با افت تحصیلی ارتباط داشته باشد. بنابراین به‌منظور ارتقاء آینده سلامت جامعه، توجه به این عوامل، در برنامه‌ریزی‌های حوزه سلامت باید مدنظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: افت تحصیلی، دانشجویان، پزشکی، عوامل موثر
|
  • Amin Arabshahi*, Zabihullah Qarlipour, Abolfazl Mohammad Beigi, Fatemeh Sadat Izadizeh, Siamak Mohebbi Pages 1-12
    Introduction

    Since Social support received from the spouse and self-care are effective factors in controlling and preventing the complications of chronic diseases such as high blood pressure, this study conducted to determine the correlation between social support received from spouse and adherence to self-care behaviors in patients with high blood pressure in Qom.

    Methods

    The present study was cross-sectional (descriptive-analytical) which was performed on 211 patients with primary hypertension referring to urban community health centers using a non-probabilistic and available sampling method in 2019 in Qom city. Data collection tools included a demographic questionnaire, a self-care behavior follow-up questionnaire, the Sherborne and Stewart social support questionnaire, and a checklist for checking and recording systolic and diastolic blood pressure, and a standard hand sphygmomanometers. Data were analyzed using SPSS software version 20 and by independent t-test, analysis of variance, and Pearson correlation coefficient tests.

    Results

    The results showed that there was a direct and significant relationship between social support received from the spouse and components of self-care behaviors including low-salt diet (P-Value<0.01), medication regimen (P-Value=0.008), weight management (P-Value<0.001), physical activity (P-Value=0.009) and not smoking (P-Value=0.001). There is also a significant inverse relationship between social support received from spause and systolic blood pressure (P-Value=0.02) and diastolic blood pressure (P-Value=0.017).

    Conclusion

    The results of this study show that social support received from spouse should be considered as a factor affecting the level of self-care behaviors and systolic and diastolic blood pressure in patients with high blood pressure.

    Keywords: Social Support, Self Care, Hypertension
  • Maryam Soroush*, Iman Mosaei Pages 13-23
    Introduction

    Addiction is one of the most important social problems in society, which is associated with many issues in the fields of medicine, psychiatry, family, employment, law, finance, and spirituality. The purpose of this study was to determine high-risk behaviors related to drug use and related factors in addicts of Imam Reza Hospital (AS) and Birjand Health Center.

    Methods

    This was a descriptive-analytical and cross sectional study. The study population were 400 addicts who reffered to Imam Reza Hospital and Birjand Health Center and the sampling method was census. Data were collected using a standardized questionnaire and analyzed using SPSS software and Ki-square test, Fisherchr('39')s accurate test, and logistic regression.

    Results

    The mean of age of the participants was 11.89±40.40 years. The highest gender frequency was for the men (78.3%). About 46.8% of people had a history of smoking before starting addiction. Opium and alchohol and codoein were the most and the least commonly consumed addictive substances, respectively. The average of the times of attempts to treat addiction was 2.43±2.92 times. The average time of being free from drug use was 5.31±5.08 months. The reason for re-addiction in 26.8% of cases reported to be family problems and in 18% reported to be being with friends. The regression model showed the only singnificant relationship between marital status and joint injection.

    Conclusion

    According to the findings of the study, there are many different factors and reasons which result in peoplechr('39')s addiction. It is possible to stop the addiction and high-risk behaviors of people by exploring and solving their problems.

    Keywords: High-Risk Behavior, Drug Use, Addicts
  • Hossein Farshidi, Abdolhossein Madani, Roghayeh Ezati Rad*, Maryam Montaseri, Iran Rostami Qeshmi, Tasnim Iqbal Eftekhari Pages 24-31
    Introduction

    Fish intake is known as a healthy dietary pattern that can reduce cardiovascular risk factors, type 2 diabetes, hypertension, and cerebrovascular risks. Regarding the geography of Hormozgan province as a costal area, current study was designed to assess the intake of this food rich in omega3 in towns, districts, and villages of Hormozgan Province.   

    Methods

    In this descriptive analytical and cross-sectional study, samples were selected by multistage random cluster sampling. Data were collected by a researcher made questionnaire containing demographic and fish intake variables. Data were analyzed using SPSS software.

    Results

    In this study, 5074 people from Hormozgan province who were older than 18 years were participated. Out of which, 41% were male, 85.2% were married, and 29.8% were illiterate. Jask and Bandar lenge citizens had the highest and Hajiabad had the lowest fish intake. In addition, 64.9% of urban and 76.8% of rural population in Hormozgan Province had fish intake more than twice per week. This study showed a significant relationship between fish consumption and residence place, education, monthly income, marital status, occupation, and age.

    Conclusion

    Regarding the role of fish intake in community health and low fish intake in educated individuals, young people, and those with specialized jobs in Hormozgan province, it is necessary to conduct applied research to identify the effective factors and barriers in increasing fish consumption and to design effective interventions to increase fish consumption in the studiesd population.

    Keywords: Nutritional Status, Fish, Consumption pattern
  • Behzad Damari, MohammadHossein Salarianianzadeh*, Abbas Vosough Moghadam, Ahmad Hajebi, Habib Emami Pages 32-46
    Introduction

    The comprehensive health plan of Pars Special Economic Energy Zone, needs to be reviewed by top managers in the priority setting phase. The purpose of this study was to investigate the health challenges of staff and people living in the area and its solutions from the perspective of senior managers.

    Methods

    This is a qualitative study and the method of data gathering is semi-structured interviews with 40 senior district managers and holding a focus group discussion with governors and heads of health networks present in three cities of Asalouyeh, Kangan, and Jam. Data were collected in a structured manner and content analysis was performed.

    Results

    According to the viewpoints of the managers, environmental problems, lack of facilities for health services, prevalence of chronic occupational diseases, depression, and addiction are important priorities of the comprehensive health plan. In addition, Creating fair health conditions for all residents and achieving top rankings in environmental and health indicators are some of the most desirable prospects for 1404. These prospects can be achieved by formation of the Health Council and its Secretariat, the participation of all stakeholders, the development of an annual operational plan that includes key and creative interventions, and the establishment of a primary health care system. Moreover, the criteria for organizing resources and manpower should be such that the transfer and changing the managers does not stop the implementation of the program.

    Conclusion

    Coordination and cooperation between key stakeholders, and the participation of indigenous, immigrant, and working residents, as well as support of local and national managers at the relevant ministries and establishing a survey system are the basic necessities for the committed implementation of the Sustainable Health Development Program in the region and the realization of its goals.

    Keywords: Pars Special Economic Energy Zone, Sustainable Development, Health
  • Mojdeh Banaei, Nasim Shahrahmani, Hadis Shahrahmani*, Nasibeh Rouzbeh, Soheila Moradi, Arezo Mobarak Abadi Pages 47-55
    Introduction

    Since the mathernal death affects the family and society´s health, recognizing the causes and finding the preventive measures is essential. The aim of this study was to determine the prevalence and causes of mortality in pregnant women in Hormozgan province.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, the study population was all pregnant mothers who died during the years 1390-1391. The information was collected from the hospitals, records available at the provincial health center, the completed maternal death forms, and the interviews on maternal death. Data collection tool was a researcher-made questionnaire and the data were analyzed using descriptive statistics with SPSS software.

    Results

    The rate of maternal death in Hormozgan province in the study period was 32.76 cases per 100,000 live births and the frequency of maternal death was 100. The most common cause of death was postpartum hemorrhage. The majority of deceased mothers were 18-35 years old (73%), with pregnancy interval more than three years (80%), delivery times less than 5 (87%), rural resident (57%), and wanted pregnancy (86%).The type of delivery was cesarean section in the majority of mothers who died (60%). In addition, 75% of the mothers were died in hospitals and specialists and midwives were helping them to deliver (91%). The highest mortality rate was related to post-delivery period (65%).

    Conclusion

    In order to reduce the mathernal mortality, it is recommended to provide high quality services to the villagers and promote the referral system, quality of  services to villagers, midwifery protocols, ambulance and hospital equipments, the level of knowledge and skills of staff, and follow up system and to reduce the unnecessary cesarean sections.

    Keywords: Maternal Death, Pregnant Women, Pregnancy, Parturition, Hormozgan
  • Seyed Moslem Abedini, Jamileh Driss, Ramin Tabibi, Sanaz Karimpour* Pages 56-65
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the causes of low back pain (LBP) among nurses and provide measures to control and correct the risk factors using two methods of risk assessment, MAPO and PTAI.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted on a total number of 480 nursing staff working in public hospitals in Khuzestan Province who were selectes using stratified random sampling method. Data were collected though a questionnaire in four sections including Nordic Musculoskeletal Questionnaire(NMQ), a demographic characteristics information form, as well as MAPO and PTAI checklists which were completed using field visits and observations. After completing the checklists, relevant indicators were evaluated at three levels. Data analysis was performed using SPSS software (version 16) as well as Chi-square test and Pearson correlation coefficient.

    Results

    According to the results, 72.92% of the nurses were suffering from LBP. Based on the evaluations performed by the MAPO method, 16.66% of the respondents were at low-risk level, 60.41% of them at moderate-risk level, and 22.91% of the individuals at high-risk level. However, the findings of the PTAI revealed that 23.95% of the respondents were at risk level I, 52.08% of these individuals at risk level II, and 23.95% of them at risk level III. According to the Chi-square test results, there was a statistically significant relationship between risk levels of both MAPO method and PTAI and LBP.

    Conclusion

    The results showed that with increasing the indicator levels in bboth MAPO and PTAI methods, the rate of musculoskeletal disorders in the lumbar region increases. Consequently, the accuracy and the appropriateness of these techniques are assured and it was concluded that both techniques are efficient and reliable to determine the risk levels.

    Keywords: MAPO, PTAI, Low Back Pain, Nurses
  • MohammadSaeed Kalantari Meybodi* Pages 66-75
    Introduction

    Cydonia oblonga Mill is a plant native to Western Asia, it has many nutritional and therapeutic properties, and due to the high prevalence of non-communicable diseases, the use of appropriate natural products is one of the most important goals of nutrition and treatment diets.The aim of this study was to review the nutritional and medicinal properties of Cydonia oblonga Mill in the treatment of various diseases, especially non-communicable diseases from the perspective of Persian medicine and conventional medicine.

    Information sources

     Various information resources such as Scopus, Google Scholar, Pubmed, Sid, Magiran, and persian medicine reference books, were reviewed.
    Selection methods for study: In this study, the search was done with the keywords included Cydonia oblonga medicinal properties and nutritional properties in the titles and abstracts of articles in Mesh. Finally, 112 sources were found and 40 sources that had the inclusion criteria were studied.

    Content and results

    In Persian medicine and modern medicine, many nutritional and therapeutic properties for the Cydonia oblonga Mill have been mentioned, including antidiabetic, diuretic, hypolipidemic, antineoplastic, antioxidant, antiinflammatory, hepatoprotective, antidepressants, anti diarrhea, antimicrobial, and cardiovascular protective activities. It also strengthens the stomach and digestive system.

    Conclusion

    Cydonia oblonga Mill can be used as an essential ingredient in the diet and treatment of people with diseases such as cancer, poor digestion, diabetes, hypertension, and hyperlipidemia, but more research is needed to confirm this actions.

    Keywords: Cydonia oblonga Miller, Noncommunicable Diseases, Nutritional Therapy, Phytotherapy, Traditional Medicine
  • Farahnaz Kamali, Parvin Rezaei* Pages 73-80
    Introduction

     The academic success of medical students can lead to better health services. Various factors can be related to their success or failure. This study investigates some factors, especially demographic factors, related to the academic failure of medical students.

    Methods

     This case-control study was conducted in 2016 among students of Bandar Abbas Medical School. The required information was obtained from the education office of school, counseling unit, and student files. In this study, 119 students with academic failure were selected as the case and 119 students formed the control group. The criteria of academic failure in this study were the drop in average grade in the second semester compared to the first semester of more than two points, becoming contingent in one semester, and having an average grade point from 12 to 14. Data were analyzed using SPSS software and descriptive and analytical statistics (independent t-test, chi-square, logistic regression, and odds ratio).

    Results

    The results showed that there was a statistically significant relationship between residence status, father's and mother's educational level, and the type of diploma and academic failure (P< 0.05). But there was no relationship between age at the time of academic failure, marital status, diploma grade point average, acceptance quota, and acceptance rank and academic failure (P<0.05). Based on the results of logistic regression, none of variables related to each other.

    Conclusion

     According to the results of this study, social and cultural factors such as residence status and educational status of student parents can be associated with academic failure. Therefore, in order to promote the future of community health, these factors should be considered.

    Keywords: Academic Failure, students, Medical, Factors